Helt ærligt: jeg bliver glad af at mindes min sidste skoledag…

Vores research har kommet frem til, at folks sidste skoledag (http://dramashop.dk/category/sidste-skoledag-63/) er en essentiel del af livet. Utallige glæder sig til deres sidste skoledag uhørt mange uger i forvejen. Menneskers sidste skoledag kan med fordel betegnes som en kulthandling. På præcis samme måde som den katolske konfirmation, fremhæver den sidste skoledag udviklingstrinnet fra et lille afkom til et voksent menneske. I den nærmeste fremtid venter dagligdagen som voksen med de dertilhørende gøremål. I denne kontekst er det fascinerende, at modsætningen mellem barn & voksen er en afgrænsning, som spirede med oplysningstidens ideer. I et historisk perspektiv er denne sondring jo ik noget selvfølgeligt, men noget, der er vågnet i en konkret sammenhæng. Og det er akkurat dét en skarp undersøgelse formår at forklare. Jeg husker med jubel min sidste skoledag, hvor hver og en havde været ude og bruge moneter på sidste skoledag kostumer. Jeg holdte af at være klædt ud, dengang da jeg var yngre, så jeg var glad.

Lige for øjeblikket tænker jeg jævnligt tilbage på min sidste skoledag. Jeg er i dag kulturanalytiker, & har af den grund undersøgt de værdier, mennesker ligger i deres sidste skoledag. For størstedelen er deres sidste skoledag essentiel, og vi har klarlagt, hvilke meningslag, som denne dag får tillagt. Jeg jobber med at fange, hvorledes kulturelle væsner begår sig. En Phd-studerende og jeg har eksekveret feltarbejde i forbindelse med en sidste skoledag, hvor jeg sammen med de andre undersøgte de unge folks valg af sidste skoledag kostumer. Dét kom der en altafgørende artikelrække ud af, som på et senere tidspunkt er blevet udgivet. Så hvis nogen derude brænder for at lære meget mere om den sidste skoledag som kulturelt fænomen, kan de der ønsker det opstøve kollegaernes og min undersøgelse i den tætteste boghandler lige nu! Det er gribende viden, kan vi forsikre om. Et forskningsprojekt, som måske kan udvide jeres tilgang til verden, & det er aldrig noget, man skal kimse ad.